Ale zdravíčko

Jídlo je kámoš, a žrádlo taky!

Tělo můžeme vyživovat (ovoce, zelenina, ryby, maso, vejce, mléčné výrobky, zdravé tuky, luštěniny, komplexní sacharidy) nebo prostě živit (ahoj dortíku na kámošky oslavě!).

Je dobré si uvědomit, čím primárně krmíme své tělo. Svůj chrám. Podle toho naše tělo bude fungovat. Podle toho se v našem chrámu budeme cítit tak, jak se cítíme. Upřednostňovat vyživující potraviny před těmi průmyslově zpracovanými je skvělá volba, ale znamená to, že si už nikdy nedám dort na narozeninový oslavě? To záleží. Na čem? Na pohledu. Koho? Vás.

Chcete se o své tělo starat formou stravy, jste na narozeninový oslavě, máte chuť na dort. Přichází zamyšlení. Pro koho se chci kvalitně stravovat? Pro sebe nebo pro obdiv okolí? Pokud je odpověď "pro sebe" a máte na dort chuť, užijte si ho bez výčitek. Pokud si odpovíte variantou B, dort byste si taky s chutí dali, ale odepřete si ho, protože co by řeklo okolí? Jak by se na vás dívalo? A co kdyby vám tím 1 kusem dortu narostly naráz 3 brady? Možná je na čase přehodnotit svůj postoj. K jídlu. Sám k sobě. K názoru okolí.

Problém není jídlo. Jídlo vždycky bylo, je a bude pořád jen jídlem. Kde je tedy ta prasklina? Zastav se a zamysli se, věřím, že ji najdeš! Následně můžeš zkusit zjistit, proč se prasklina vytvořila a pracovat na jejím slepení.

Není lepší si připravit pořádnou porci jídla, být příjemně nasycený a nemít tendence se něčím dojídat než si dát misku salátu a za půl hodiny si prohlížet interiér ledničky a špajzu, jako byste ho viděli poprvé, abyste našli něco, čím si okamžitě můžete zaplácnout zbytek místa v žaludku? Nic osobního proti salátům, taky je miluju! Je ale potřeba si uvědomit, co mi daný pokrm přinese. Jestli vitamíny a menší míru zasycení nebo vitamíny i s dostatečně plným žaludkem. Salát tak neznamená špatnou volbu, jen bude možná vhodnější přidat k němu plnohodnotné jídlo či si připravit salát tak, aby tím plnohodnotným jídlem byl.

"Hele, na Nově říkali, že lepek způsobuje rakovinu". No, upřímně by mě tato zmínka na televizním kanálu jako je Nova nepřekvapila, ale chtěla jsem s nadsázkou poukázat na lehce přehnaný strach z některých složek potravin. Lepek je jednou z nich. Zda je škodlivý či ne? Muže a nemusí. Záleží na tom, co od dané složky potraviny očekáváte. Záleží na vašem zdraví. Na vašem pohledu. Na stranu, z jaké se na konkrétní potravinu díváte, protože vše má více stran. Komplexita je důležitá.

Low carb, low fat, IF, paleo, vegan, počítání či nepočítání maker a kalorií. Schwarzenegger sám aby se v tom vyznal. Jaká je ta nejlepší cesta stravování? Žádná a všechny. Protože jednoho může bavit zabývat se tabulkama a počítáním kalorií, druhýho to může zbytečně stresovat a začne se jídla bát. Někdo miluje sacharidy a představa, že by si k snídani nedal ovesnou kaši s banánem ho nenechává spát, ještě k tomu ani nedošlo. Je mnoho cest a každému sedí jiná. Je to tak v pořádku. Zkoušej sám na sobě, co ti opravdu vyhovuje nejen proto, že to teď zrovinka frčí a Blažka od sousedů tak zhubla 20 kilo i s obsahem peněženky. Samozřejmě zkoušej tak, aby to bylo v rámci zdravých hranic a neuškodilo ti to na zdraví fyzickém ani psychickém.

Nemůžeš pozřít maso nebo ti nechutná? Okej, prostě ho nejez a na nálepku "vegetarián" se můžeš s naprostým kliďánkem vykáknout. Miluješ sacharidy, ale po ránu tě hodí zpátky do módu "kde mám sakra ten polštář a peřinu?!"? Možná postačí, když si dáš k snídani místo ovesný kaše vajíčka se šunkou, sýrem, zeleninou a 1 plátkem žitnýho chleba a budeš víc sacharidů směřovat do odpoledních a večerních hodin. Máš napilno a 4 jídla denně bys zbytečně jedl ve shonu a stresu? Možná právě pro tebe bude přerušovaný hladovění (IF), kdy během dne zkonzumuješ třeba jen 2 jídla, za to v klidu a pomalu. Nebo se postačí zamyslet nad tím, kam tak chvátáš a proč nemáš čas na jídlo. Nesnášíš avokádo, ale všichni cpou na Instagram fotky avotoastů? No a co? Prostě ho nejez a vyfoť si třeba toast s arašídovým máslem nebo výbornou svíčkovou od babči. Nebuď ovečka, jez kvalitně, ale tak, jak to chutná tobě, ne lidem na Instagramu.

Jídlem pro zdraví. Často ale zapomínáme, že do oblasti zdraví patří i psychika, která se s jídlem úzce pojí. Na co budeš vzpomínat radši? Na posezení v restauraci či na grilovačce s přáteli u dobrýho jídla se skvělou zábavou nebo na večeři o samotě doma, protože ses bál dát si venku jídlo, který bylo udělaný na o lžičku větším množství oleje, než jsi zvyklý? Neblázni! Nedělej si z jídla strašáka, ale nástroj pro lepší fungování tvého těla, duše, aktivit a čas s blízkými.

Cvičení, práce na zahradě, procházka - super, dneska si to jídlo fakt zasloužím! Počkat...cože? Jídlo si nepotřebuješ a nemusíš zasloužit, od toho tu opravdu není. Nejen, že spoustu energie vyčerpáš i necílenými pohybovými i nepohybovými aktivitami (práce, tělesné funkce, přemýšlení, tvoření, vaření, uklízení...), zároveň ale nerozumíš funkci jídla, které nemá být odměnou, naopak... zasycením prázdného žaludku, podporou zdraví tvého těla, potěšením a společenskou událostí. Ať už se jedná o míchaná vajíčka se zeleninou a kvalitním kusem pečiva či zmrzlinu (doplň si co chceš), můžeš si je dát vždycky. Je to jen tvoje volba. A taky jen tvoje zodpovědnost za to, co ti konkrétní volba přinese. Potěšení? Zasycení? Vitamíny? Utišení emocí? Všechno dohromady?

Možná jsi člověk, který nesnese omezování. Znamená to cpát se čokoládou a pizzou od rána do večera? Rozhodně ne, ale jde udělat kompromis. Zlatá střední cesta vhodná i pro zlepšení tvého zdraví. Zařadit více kvalitních potravin a na pizzu si udělat prostor třeba jednou týdně. Ale zároveň si z toho nedělat pravidlo, omezovat se celý týden jen proto, abych si mohla dát každou neděli pizzu. Nenene, ale ona ani ta pizza nemusí znamenat krok vedle. Pokud je dělaná z kvalitních surovin v italské restauraci či doma a není to třeba ta mražená mňamina, nevidím důvod, proč si jí s radostí nevychutnat. Není potřeba se vždy všeho vzdávat. Na míře záleží. A na čistý mysli a rozumu taky. Pokud se chceš stravovat lépe, asi to neplánuješ praktikovat jen týden. Dost pravděpodobně stojíš o to, aby tahle cesta trvala co nejdéle, aby byla dlouhodobě udržitelná, bavila tě, dělala ti radost, posouvala tě a přinášela ti benefity, psychické i fyzické. Na téhle tvojí cestě se taky může udát spousta změn a rozhodnutí, která tě zavedou trochu jiným směrem, než jsi se do této chvíle ubíral. A přesně takhle, přesně takhle je to v pořádku.

Jídlo jako nástroj, ne vládce.

L.

Pokud v tobě článek zanechal nějakou myšlenku, pocit nebo cokoliv, o co se chceš se mnou podělit, můžeš mi zde zanechat komentář.