
Banánový dort s ostružinovým krémem a hořkou čokoládou
Má milovaná maminka slavila své 25. narozeniny (už nejmíň podesáté), a proto jsem se na její počest rozhodla upéct dort. Znáte to, nejlepší dárek je jídlo. Láska prochází žaludkem, a tak. Tento rok jsem se rozhodla pro banánový korpus s tvarohovo-ostružinovým krémem a hořkou čokoládou navrchu. Jelikož jsem dort pekla s láskou, nesmělo chybět zdobení v podobě srdíčka. Maminky chuťové pohárky jsem prý uspokojila a jako bonus můžete s tímhle dortem hubnout do plavek. A ještě k tomu je tam ten tvaroh, takže gainz, že jo.
Dost keců, Lůca, jdeme na recept.
Suroviny na korpus:
- 1 zralý banán
- 3 vajca (rozdělený na bílky a žloutky)
- 50g špaldový celozrnný mouky
- špetka soli
- 2 lžičky kypř. prášku
- sladidlo (já dala asi 7 kapek vanilkový stévie) lžička oleje
Suroviny na krém:
- 100g nízkotučného tvarohu
- ostružiny (nebo borůvky, pokud je nesežerete k snídani jako já)
- sladidlo (opět jsem použila asi 7 kapek vanilkový stévie
- 100g minimálně 70% hořké čokolády
Postup:
Nejdříve rozmačkáme banán, přidáme olej, sladidlo a žloutky. Poté přidáme mouku, sůl, kypřící prášek a vše smícháme dohromady. Z bílků si vyšleháme sníh, který následně opatně vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do nepřilnavé formy na dort nebo vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C a korpus pečeme dozlatova, nebo tak, aby se nám těsto nelepilo na špejli.
Na krém si v hrnci rozvaříme ostružiny a necháme vychladnout. Bude nejlepší, když z ostružin zbyde jen málo šťávy, aby krém nebyl moc tekutý. Po vychladnutí smícháme ostružiny s tvarohem a sladidlem.
Po upečení těsta necháme korpus vychladnout. Poté ho rozkrojíme na 3 části tak, aby nám vznikly 3 podobně vysoká patra. Každé patro potřeme ostružinovým krémem a poskládáme zpět na sebe.
Hořkou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a následně jí dozdobíme dort.
Dort dáme vychladit do ledničky aspoň na hodinu, aby čokoláda i krém pěkně ztuhly.
Přeju dobrou chuť bez výčitek (ne že bych je u nezdravýho dortu měla..)
L.